22.9.2012

Ekaa kertaa ja mä tykkään - For the first time and I like

Aloitetaanpas kukilla tääkin postaus. Eräs tuttavamme täytti 40 vuotta ja lahjaksi hän sai kirsikkapuun, mutta kimppu on aina ihana antaa ja saada :) Pääosin kukat ostin torilta, mutta omasta pihasta sai vielä mukavasti vihreää joukkoon ja kimppujen sitominen on suorastaan lumoavaa aina välillä.

Let's start this posting with flowers. Friend of our family turned 40 years and we gave her a cherry tree as present, but I love to give flower bundles too. Most flowers I bought from market place but green things can still be found on own yard. And I love to bundle flowers every now and then.


Mun villapaita on valmis! Jipii!
No joo, valmistu se jo viime viikonloppuna. Aloitin paidan ennen olympianeulontoja, ja sain sen valmiiksi viime sunnuntainta. Nappien kanssa oli vähän tuskaa, kun halusin paidan valmiiksi ja ihan oikean värisiä ei varastossani ollut ja räkätauti esti lähtemästä paitsi töihin, myös nappikauppaan. Aika hyvät nuo kuitenkin ovat ja voihan ne vaihtaa myöhemmin (heh, kuuluisat viimeiset sanat... enkä vaihda, ellei oikein kovasti potuta niitä katsella...)
Mut siis siitä "eka kertaa" -jutusta... Niin, mä olen neulonu alakoululaisesta asti ja tehny teini-iässäkin useitakin villapaitoja ja myöhemmin kans, mut tää oli nyt eka kerta kun neuloin villapaidan nurjalta puolelta, melkein kokonaan. Vain tuo kaulusosa on tietenkin tehty tasona. Eli hihatkin tuli tehtyä nurjalta, kun sillee sai tehdä pääosin oikeita silmukoita ja nurjia vain vähän :) Ja toinen "eka kertaa"-aihe on magic loopilla neulominen. Sitäkään en oo ennen tehny ja nytteki se tuli puolivahingossa, kun ei mulla ollu ku muovisia kutosen puikkoja ja mä niiiiiiin rakastan noita KnitPro:n Symfonie-puikkoja, enkä taida enää neuloa muovipuikoilla ku äärimmäisesssä hädässä. En varsinaisesti rakastunu magic loopiin, mut totesin, että voihan sitäkin käyttää, ainakin välillä ja tietenkin se vähentää puikkojen hankkimisen tarvetta.
Ja mä tykkään kyllä paidastani. Tosin se tuntuu aika lämpimältä, eikä ehkä sovellu sisäkäyttöön järin laajassa mittakaavassa, mutta enivei, mä tykkään siitä ja nyt näätte siitä kuvia, vaikka itseä on edelleen erittäin hankalaa kuvata.

My sweater is ready! Yippee!
I started the sweater before olympics, but made the shawl  during olympics and finished my sweater last Sunday. I didn't have perfect buttons at home for it, and running nose prevented me from going to work and also hunting better buttons. And I wanted to finish it, so maybe those buttons won't stay for long or... then they will.
About "for the first time" thing... I 've knitted sweaters every now and then for over twenty years but now, for the first time I knitted it from the "wrong side", inside. That way I didn't have to purl much and I made sleeves also from inside. And the other thing I made "fro the first time" was to use magic loop- method. I didn't have wooden 6mm (US 10) DPN:s and so I tried the magic loop for sleeves. It worked fine thou I didn't fell in love with that method, but it's useable. Magic loop is more useable than to use plastic 6mm instead of wooden ones!
I like my sweater. It feels quite warm and therefore I might not be able to use it inside much, but as a autumn sweater it's fine and now you see pics, though it's still very difficult to take pics of oneself :)

 

Ei pomon paita - Not my boss' sweater
 
malli / pattern: Maija-paita - Maija pullover, julkaistu alunperin suomenkielisenä Taito-lehdessä 6/2011, löytyy myös Ravelrysta ja myös englanninkielisenä. In English you can find it in Ravelry.
suunnittelija / designer: Mari Muinonen aka Tikru
lanka / yarn: Malabrigo Rios, väri/color: Pearl Ten
menekki / yardage: 590g/ 20,8oz ~ 1133m /1239 yds
puikot / needles:  KnitPro Symfonie 6,0mm (US 10)
koko / size: rinnanympärys 122cm /bust 122cm

Tein tästä vähän ohjetta pidemmän, kun mun mittasuhteet vaati hiukan lisää pituutta sekä vartalo-osaan, että hihoihin.
I made this a bit longer on body part and sleeves too than pattern suggested, because I'm quite tall.


Pari-kolme viikkoa sitten saapui tämmöinen tähänkin taloon.
 
En ole mikään värttinäkehrääjä mieleltäni, mutta halusin kokeilla tätä paljon kehuttua Trindleä ja siinä se nyt on. Se on ihan kelpo kapine jos haluan testata jotakin kuitua ja siihen kierrettä, mutta ei musta ole värttinällä suuria määriä kehräämään... Tämän varsi on ruusupuuta ja vihreät lasihelmipainot ovat pitsipainoisia ja mustat hematiittiset keskiraskaita. Värttinällä on kuvissa Natchwoolien "Black pearl" alpakka-silkkiä.

Couple of weeks ago this one arrived in this house too.

 I'm not a spindle spinner person, but I wanted to try Trindle which has been praised a lot and here it is. It's good tool when I want to try a little amount of fiber and how it's gonna spin out, but I'm not gonna spin much with spindle... This shaft is made of Cocobolo, in other words rosewood, and those green arms are lace-weight glass pearls and black ones are medium-weight hematite ones. On spindle there is some alpaca-silk called "Black pearl" from Natchwoolie.

Olin kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona neuletapaamisessa kaupungin keskustassa ja siellä tuli vähän juteltua kuiduista ja siitä mistä kukin tykkää. Mä jäin sen jälkeen miettimään tuota tykkäämisjuttua. Kehrääminen on avannu ihan erilailla silmät kuitujen ja lankojen suhteen. Nykyisin tulee varsin paljon mietittyä mitä villaa mikin lanka on, eikä vaan "villaa". Ja kehrätessä tulee toki vastaan entistä laajemmin se, miltä eri lammasrotujen villat näyttävät ja tuntuvat ja mimmosta lankaa millaseen tarkotukseen mistäkin villasta voi ja on kannattavaa kehrätä, ja vielä, millä tekniikalla. Tutustuttuani aiheeseen melko syvällisesti jo tähän mennessä, vierastan keinokuituisia lankoja ja niistä tehtyjä neuleita aina vain enemmän, melko lailla puistatukseen asti. Luonnonmateriaaleja on tarjolla niin paljon, että keinokuidut jätän suosiolla vain "vahviketavaraksi", kuten esimerkiksi sukkalangoissa nylon on ihan jees, myös kehrätessä.
Kiertelin viime viikolla parissa vaateliikkeessä, ja olihan niitä neuleita taas näin syksyn tullen rekit väärällään, mutta kaikki olivat akryylia, ainakin 80%:sesti. Pari neulejakkua löysin, joiden materiaali oli puuvilla ja ne on jees, niitä ohuita löytyy omastakin vaatekaapista. Tiedän, että on olemassa villalle allergisia, mutta nykyisin uskoisin, että tämä materiaalitarjonnan paljous luonnonmateriaaleissakin hakkaa keinokuidut kuitenkin mennen tullen. Toki muoti on vaikea asia, kun keinokuituisia saa ilmeisen halvalla tuotettua aina muuttuvien trendien mukaan ja sesongin jälkeen mokomat keinokuituhirvitykset ovat jo muutenkin jätelavalle kelpaavan näköisiä. Mutta jos haluaa laatua, eikä kertakäyttötuotteita niin... No, mä jätän tän nenäverenkaivuun tähän.
Mutta siihen, mistä mä tykkään...? Hui, kaikenmoisesta, mutta jos nyt vaan keskitytään näihin lanka- ja kuitujuttuihin tällä kertaa. Eniten villoista mä kai tykkään Bluefaced Leicester lampaan villasta, tutummin piireissä siis BFL:stä. Merino on kivaa välillä, pienillä microneilla, ja välillä se tuntuu muovilta, paksummilla microneilla. Kainuun harmaan lampaan villa on ollu tosi pehmeetä, mitä oon hypistelly ja kehränny, pehmeempää kuin Suomen lammas, mikä sekin on kivan tuntusta, mutten tekis siitä ihan ihoa vasten olevia vaatteita. Ja muista lunnonkuiduista vauva-kamelin villa oli lyhyttä, mut tosi ihanan pehmeetä kehrätessä, kashmir aivan superihkua! Ja mistä väreistä mä tykkään... No vaiks mistä, mut ehkä eniten vihreestä. Kesällä menehtyi Suomen kehruupiireissä varsin hyvin tunnettu Heli, eli Villasukka, ja hänen poismenonsa jälkeen osa hänet paremmin tunteneista kehrääjistä hankki hänen Etsy-suosikeistaan villoja kehrättäväksi muistelutarkoituksessa. Siinä kulminoitui jollakin tavoin tuo Etsyn suosikkilistan kasaus. Itsekin olen Etsyn käytön alusta asti merkinnyt itselleni suosikkeja, mutta eipä niistä yleensä kai muille ole iloa kuin itselle. Jos kuitenkin haluat tietää mistä minä tykkään, niin pääset kurkistamaan pitkää listaa Etsy-suosikeistani, joista löytyy asioita laidasta laitaan, ehkä vähän joka makuun, mutta ainakin mun! Ja lista on pitkä, eikä se kerro siitä, mitä olen hankkinut, sillä se lista on lyhyt, mutta löytyy oikeastaan sitten mun Ravelry-sivulta kuitujen ja lankojen suhteen. Ravelryssa on toki paljon vanhojakin lankoja, mutta kuidut on pääosin hankittu Etsy-puotien kautta.

I was at a knitting meeting couple of weeks ago and there I discussed a little about likings among fibers and yarns. And I thought about it afterwards too. Spinning has opened my eyes about wool and differences between sheep species. I know a lot more that I did a year ago about those and other ecologial materials also. I leave synthetic fibers to those who like them, and I use them only as a strentghening fibers among natural ones, like nylon in sock yarns.
I visited couple of clothes stores last week and saw many knitted pieces and almost all of those were made of acrylic, at least 80% of fibers were acrylic. There were couple of cotton based cardis and I like cotton like that a lot, but can't stand those acrylic knits. Acrylic knits do not stay good-looking long and of course trends change constantly and it's easy to sell them, 'cause they're cheap, but if you want quality... I leave this subject, but if one is for example allergic to wool, there are many other natural fibers that can suit you.
But what do I like? Phew! Many things in life, but let's concentrate into these  yarn and fibery things. I think the most versatile to me and the one I like most of wools is Blufaced Leicester sheeps wool ( BFL). Merino is nice in small microns but feels plastic when microns are over 20. I like Kainuu grey sheep wool and Finn sheep too, but I don't think I'd use Finn on skin. I've spun baby camel and it's lovely but short stapled, so only useful for me as blends. The one I most love of luxe fibers is cashmere! 
I like and well, love, many fibery things, and if you want to have a peek, take a look at my Etsy favourites. There are plenty of things for many tastes, but at least I like them! And that list is long... Fibers and yarns I've purchased can be found on my Ravelry-page. Ravelry-page includes lots of old yarns too, but fibers are mainly bought via Etsy.Jotain uutta on toki päässyt puikoille jälleen oman paidan jälkeen. Kesken on nyt vanhemmalle tyttärelle villatakki, mutta sen keskeytti vielä Veera Välimäen suunnittelema ja Titityy-kaupan toimittama mysteerihuiviprojekti, joka alkoi noin viikko sitten. Itse pääsin luomaan silmukoita viime tiistaina. Lanka on Madelinetoshin Tosh merino light. En ole ihan ekan vihjeen loppuun asti päässyt ja uusi tullee ensi tiistaina, joten enköhän ehdi siihen mennessä aikatauluun.

Something new is on the needles, a cardigan for the older daughter. But, the cardigan project is now interrupted by a mystery shawl project, which has been designed by Veera Välimäki and delivered by Titityy yarnstore.  I got my yarns last Tuesday and casted on immediately. Yarn is Madelinetosh Tosh merino light. I haven't reached the end of clue one, and next clue is coming next Tuesday, so I think I can make it by then.

4 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea sun mielipiteitäsi noista villoista. Minä kun en niistä niin paljon tiedä.

  Puserosta tuli upea! Kyllähän Puistokahvilassa sen verran vetää, että sinä tarvitset ihan ehdottomasti tuon päällesi ensi kerralla. =)

  Ja kimppukin on upea!

  VastaaPoista
 2. Kehräämisen myötä tosiaan tulee miettineeksi vähän syvemmin noita kuituja ja villoja, niissähän on niin paljon eroja jo sormituntumallakin. BFL on myös yksi minunkin suosikeistani, sitä on tälläkin hetkellä rukin rullalla menossa, ostin Rosen itselleni toiseksi rukiksi ja sitä testailen tällä haavaa.

  Tuo neulepusero on siis täydellinen!! Lanka niin ihana että suorastaan henkeä ahdistaa.

  Sinun Etsyn suosikkilistastasi voisi kuvitella että se minun, mielenkiinnolla jään odottelemaan tuon mysteerihuivin valmistumista ja kuvia, siinäkin värit ovat vastustamattomat.

  VastaaPoista
 3. Sie olet kyllä sellanen monitaituri että! Floristiksikin kävisit! Aivan upea kimppu. Eikä häviä yhtään tuo villapuserokaan ;) Olen joskus miettinyt samaa mallia, mutta en ole vielä saanut puikoille.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Hepsi, Pitsisukka ja SaaraHoo, perheellisen täytyy yrittää ;) siis olla myös monitaitoinen :)

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi, luen ne aina :) - Thank you for your message, I always like to read them :)