8.6.2013

Tähtitaivas - Starry sky

Tää on melkein rakkaustarina. Ensin pistää silmään malli, itse asiassa jo viime vuoden puolella Se ei heti iske ihan ku miljoona volttia, mut se jää mieleen. Se pyörii mielen sopukoissa ja etsii alitajuisesti sopivaa lankaa. Siitä puhutaan foorumeilla ja kuume tekemiseen nousee. Monta lankaa ja topsia sivuutetaan joko epäsopivina tai riittämättöminä. Ei mustaa, ei selkeää sinistä, jotain ehkä tummaa sinistä tai purppuraan vivahtavaa...

Kunnes eräänä päivänä HilltopCloudin päivityksestä se hyppää silmille: "Toi, tossa, se on toi!" Ja ehdin, ennenku joku muu sen nappaa, kun samalla mietin, että saanko varmana vedettyä 200 grammasta riitävän määrän lankaa, siis noin kilometrin. Tai ehkä vähempikin riittää, mä neulon tiukkaa, vaikka ottaisin isommankin puikon niin joo, kyl se varmaan riittää jos vaan saan tehtyä lähelle kilsan lankaa... Ja 200 grammaa, eli 2x3 karstabattia matkustaa Englannista luokseni, jotta niistä tulee mun oma tähtitaivaani... Ja sit ostan sen mallin ja 6/0 helmiä. Etsin sopivia helmiä muutamasta verkkokaupasta, mut päädyn kuitenkin tuttuun HelmiQ:n verkkokauppaan ja otan tsekkiläisiä, vaikka japanilaiset on tasakokoisempia. Mulla on pieni 0,6mm virkkuukoukku ja sillä ne on menny ennenkin. Eihän tähdetkään oo kaikki saman kokoisia! 6/0 tsekkiläisia kirkkaita hopeasisuksisia lasihelmiä 370 kappaletta, eli yks pussillinen riittänee hyvin.

Batit saapuu ja mä silittelen niitä hetken ennenkun ryhdyn kehräämään. Merino-shetlanninlammas-alpakka-stellina-sekoitusta, eli vähän luksusta alpakan muodossa ja vähän blingiä ;) En halua tehdä ihan pitsilankaa, se ei oo tarkotus, vaan semmosta sopivaa, ääh, miten sen sanois, no sopivaa. Pitkävedolla karstabatista se ei oo ihan tasasta kuten kampalanka ois, mut joo, ihan käypästä lähtee syntymään ja toivon, että sitä tulee tarpeeks. Teen kakssäikeistä, se käy huiveihin hyvin. Se on ihanaa kehrättävää, tykkään kovasti. Kun säikeet on valmiina niin rupeen kertaamaan ja jännittää entistä enemmän, että riittääkö se? Vyyhteän ja pesen langan, annan kuivua ja rupea mittaamaan. Sitä on siis tarkasti 206 grammaa ja 877 metriä. Tavoitteesta jää siis uupumaan, voi paska!

No, eiku sitte rohkeesti neulomaan. Otan kuitenkin 4,0mm puikot, ohjeessa on 3,5mm... Neulon ihan ohjeen mukaan ja B-kaavion jälkeen punnitsen, että paljonko meni? Lopputulos: vähän liikaa siihen nähden, että ohjeesta on etenemistaulukko ja siitä laskien lankaa meni vähän liikaa... Jännittää tosi kovasti, miten käy. Mut mä jatkan vaan ja mietin, että millä jatkan tai miten teen reunuksen, pieni stressi päällä (kaikkien muiden elämän stressien lisäks, mut tää on pientä kuitenkin...) En punnitse enää ennenku pääsen kaavioiden loppuun, eli huivi on melkein valmis. Jäljellä vain reunan tekeminen. Nyt menee lanka vaa'alle ja sitä on jäljellä 10,2%, kun neulottavaa on enää 9,09%. Eli se varmaan riittää...Pistelen menemään päivän aikana melkein koko reunuksen, samalla toipuen tähystyksestä ja ku muutakaan ei pysty tekemään siinä tilanteessa. Ja tadaa, 6.6. illalla se on valmis! Lankaa jää loppujen lopuksi jäljelle noin 14 metriä! Hitsit, että mä oon ylpee, tää meni hyvin!
Ja sitten sama kuvatulvana :D

This is almost a love story. First you notice the pattern, last year in fact. It doesn't hit you like million volts, but you remember it afterwards. It stays in your mind and you search for yarn constatly in back of your mind. People talk about it on forums and fever rises. Many otherwise wonderful yarns and wool tops are left as they are not suitable or there aren't enough available. No, I don't want black, nor clearly blue, maybe something deep blue or purple or....

Then one day HilltopCloud shop update gets you on tip of your toes! "That's the one!, I want it!" And before anyone else got it, I bought it and my mind boggled all the time: Can I make enough yarn of 200 grams (about 7oz)? Meaning it'll have to be like one kilometer!?! Anyway, that 200 grams made it's way to me from England to be my starry sky.... I searched also for suitable beads and buy those from HelmiQ netstore, Chech 6/0 clear silver-lined seed beads. I know Japanese would be more homogenous but I have 0,6mm crochet hook and I've managed with those earlier too. The stars on sky are not equal either! So, 370 pieces is what I needed.

Batts arrived and I fondled them a bit before I started to spin. It's a merino-shetland- alpaca-stellina-blend, so bit of luxury and bling! I didn't want lace-like yarn, bit thicker thou. With longdraw from batt it's not thouroughly even, but I hoped I'll get enough metres. I liked to spin that blend. After plying I washed and measured yarn.  Altogether 206 grams and 877 metres (7.27 oz and 959 yds). So, maybe not enough, oh shit!

And I casted on. I took 4,0mm (US 6) needles, the pattern says 3,5mm (US 4), but I knit tight. After chart B I weighted the yarn, how much consumed? Answer: Too much, when I chechked the progress chart, oh shit once again, and I thought about how to do the edging if yarn runs out. I did not weight yarn consumption before I'd done all charts and edging was left. I had 10,2% yarn left and edging takes 9,09%, so yeah! It could be done. I did the edging almost all on one day as I couldn't do much after endoscopy done that same morning. And YES! In the evening of June 6th it's done. And I had enough yarn, 14 metres (15,3 yds) is left. And how proud am I? Let's say VERY! This went well.
And now you'll see a real flood of pictures, the whole story as pictures :D

Suoraan Englannista - Straight from England


Yksi säie - Single


Kerrattua - Plied

Valmista lankaa - Ready-made yarn.

Ennen pesua - Before wash

Lähikuvaa - Close-up

Ennen pesua... - Before wash...

ja pesun jälkeen - and after wash.Neulonta lähtee tästä - Knitting is about to start.


Valmis - Finished

Tähtitaivas

malli / pattern: Celestarium , Ravelryssa maksullinen ohje/ in Ravelry paid pattern
suunnittelija / designer:  Audry Nicklin
lanka / yarn:  omakehräämäni / my handspun HilltopCloud merino/shetland/alpaca/stellina batt, 203 grammaa 863 metriä ( 7.16oz / 959yds)
puikot / needles:  KnitPro Symfonie 4,0 mm / US 6
koko / size:  halkaisija pingotuksen jälkeen valmiina 110 cm / diameter, relaxed after blocking 43.3 inches
kehruuaika / spinning time: 31.3.-28.4.2013
neulonta-aika / knitting time: 4.5.-6.6. 2013

Pingotuksessa - Blocking
Minä ja huivini - Me and my shawl

Sitten sain kuvausapua, kiitos esikoistyttärelle :) - Then I got help taking pics, thanks to my oldest one daughter.

Tämä on siis pohjoisen tähtitaivaan tarkka kartta, keskellä on Pohjantähti - This is accurate constellation of northern sky (North Pole),  in the center is Polaris.


Langassa oleva blin-efekti näkyy kuvissa kovin huonosti, mutta auringossa se näkyy tosi kivasti - The bling-effect shows badly in pics above, but in clear sunlight I managed to capture it.
Ihanaa kesää ja viikonloppua kaikille, kiitos jälleen kommenteistanne. Mulla on puikoilla kaks huivia meneillää ja nyt koukullakin yks... Eli lisää on tulossa, tämä oli siis vuoden yhdeksäs jo ;)

Have a nice summer and weekend, and thanks for all your comments. I have two more shawls on needles and one on hook too... So more to come, this was 9th of the year ;)

4 kommenttia:

Kiitos viestistäsi, luen ne aina :) - Thank you for your message, I always like to read them :)